Skip to main content.

Londoni városnézésem alkalmával sikerült eljutnom a brit flotta egykori büszkeségére, HMS Belfast cirkálóra. Egyáltalán nem vagyok szakértő, ezért csupán röviden szeretném bemutatni, amit láttam, hogy kedvet csináljak másoknak is a lemilen már említett hajó megnézéséhez.

Látvány a folyóról:

HMS Belfast a Temzéről1 HMS Belfast a Temzéről2
HMS Belfast a Temzéről3 HMS Belfast a Temzéről4

Látvány a part felől, illetve a Tower Bridge-ről:

HMS Belfast a partról1 HMS Belfast a partról2
HMS Belfast a partról3 HMS Belfast a Tower Bridge-ről

A HMS Belfast az Imperial War Museum részét képezi.

Imperial War Museum
View Larger Map

Bár a lassan száz éves múzeum London déli részében a Southwark kerületben van, távol a folyótól, a cirkálónak praktikus okokból mégis a Temze ad otthont. Méghozzá nem is akárhol, hanem szemben a Towerrel, a Tower Bridge-től néhány száz méterre, így elhelyezkedéséből adódóan ideálisan beiktatható egy londoni hétvégébe.

A HMS Belfast a második világháború több jelentős hadműveletében részt vett: kísérte a Szovjetunióba irányuló konvolyokat, részese volt a Scharnhorst csatahajó elsüllyesztésének, és természetesen a normandiai partraszállásnál is az első vonalban harcolt. Ezután a Távol-Keleten szolgált, többek között a koreai háborúban, majd 1963-ban küldték "nyugdíjba". Jelenlegi állomáshelyére 1978-ban jutott el.

Az impozáns hajó megnézése gyerekeknek ingyenes, gyors bejárása is legalább egy órát jelent, de akár egy teljes nap is eltölthető a számtalan fedélzet bejárásával. Sőt, nyolcévesnél nagyobb izgága gyerekeinket akár le is adhatjuk egy teljes hétvégére. Az ottalvós buli után garantáltan kimerülve kapjuk vissza őket, miután egy teljes napig az egykori matrózok életét élték, vélhetően nem teljesen korhű módon (vö. ezzel), azaz ágyú- és WC-tisztítás talán nincs a programban.

A múzeum pár órára is remek szórakozást nyújthat. A HMS Belfast történetét többek között tablókon, filmeken keresztül ismerhetjük meg. Eredeti bakelit telefonokon a matrózokkal készített interjúkból megismerhető, hogy milyen volt a mindennapi élet békében és háborúban egyaránt. A kisebb kabinok egy részét úgy rendezték be, mintha most is aktív használatban lennének, a hatást életnagyságú műanyag tengerészekkel is erősítették. Így látható, hogy mi zajlott a konyhában (műanyag krumplik pucolása), az ebédlőben, a legénység szállásán (kártyázás, levélírás a kedvesnek) vagy a tisztek kabinjaiban egy átlagos hétköznap, illetve az orvosi szobában (hasműtét) és a gyengélkedőben csata után. Autentikus hangulatot árasztanak az eredeti feliratok is, pl. minden fazekat legalább harmadig és legfeljebb kétharmadig szabad olajjal megtölteni. A híradós szobában kis játékra is lehetőség nyílik, egy érintőképernyős térképen irányítva flottánkat eltűnt hajókat kell időre megkeresni.

Néhány fontosabb helyen, így például a hídon egy-egy mai matróz segítőkészen válaszol a kérdésekre és magyarázza el az eszközök működését. Olyan kis részletekre is felhívják a figyelmet, hogy a hajónapló helyén a D-day eseményeinek leirata látható vagy hogy a kapitány felpróbálható kabátja kétszer nehezebb és melegebb az átlagosnál, mivel az északi vízeken erre szükség van.

Elég sok képet készítettem a hajóról, de lehetett volna akár többször ennyit is:

HMS Belfast fedélzet HMS Belfast mosoda
HMS Belfast kápolna HMS Belfast rádió
HMS Belfast konyha HMS Belfast fogorvos
HMS Belfast gyengélkedő HMS Belfast büfé
HMS Belfast kocsma HMS Belfast legénységi
					    szállás
HMS Belfast
							lőszerek az
							alsó
							fedélzeten HMS Belfast
						   front ágyúk
						   kezelőfülkéje
HMS Belfast kormányos HMS Belfast híradó
HMS Belfast kilátás előre HMS Belfast légvédelem
					    alulról
A HMS Belfast szeme
HMS Belfast radar
HMS Belfast tiszti szállás
HMS Belfast kapitányok  

Copyright © 2011, Szabó Richárd
richard_szabo@nospam.invitel.hu (a nospam törlendő)
Courtesy Open Web DesignThanks to Florida Vacation Homes